Громаду УПЦ села Кинахівці відвідала церковна делегація з Кіпру (фото, відео)

25 липня 2017 року до Свято-Петро-Павлівської громади села Кинахівці Тернопільської єпархії УПЦ навідалась дружня делегація священнослужителів з острова Кіпр. Вони є духовенством Церкви Кіпра (йдеться про автокефальну Помісну Православну Церкву, яка, за переказами, була заснована апостолом Варнавою у 47 році); один з гостей представляє Ієрусалимський Патріархат на Кіпрі. Високоповажні гості підтримали своєю молитвою та словами вдячності парафію Української Православної Церкви, яка нещодавно була позбавлена владою та розкольниками свого храму та статуту.

 

У молитовній кімнаті, яка нині є місцем зібрань гнаної, але смиренної громади, був відслужений молебень. Окрім того, гості подарували православним християнам села Кинахівці нововидану книгу про Єрусалим, надруковану українською мовою, та переказали найтепліші слова підтримки від Церкви Кіпру та Ієрусалимського Патріархату.

 

«Ви є блаженними людьми, тому що змушені терпіти гоніння заради Христа і Православ’я, тому не треба падати духом, а навпаки, радіти у Господі. І ми хочемо також підтримати вас, щоб ви стояли у правді й істині, були укріплені силою хреста Іісуса. Христос Воскресє!», – з такою промовою звернулись до кинахівських вірян іноземні священнослужителі.

 

Після молитви гості роздали прихожанам парафії святих апостолів Петра і Павла іконки, і благословили усіх. У свою чергу, місцеві віряни щиро подякували дорогим гостям за увагу та підтримку.

 

Довідка: Церква Кіпру є однією з найдревніших Церков Сходу, вона має статус автокефальної з 451 року. Острів разом з Церквою неодноразово потрапляв під керування ворожих до православ’я народів, у тому числі від римо-католицьких правителів. Після 1821 року, коли разом з Грецією кіпріоти постали проти османського гніту, православні жителі цієї землі витримали найжорстокіші гоніння. Були страчені архієреї, ігумени монастирів, священики, старійшини. Майже усі обителі та храми були захоплені та перетворені на мечеті або господарські приміщення. Тільки у 2007 році кількість єпископів Церкви Кіпру була відновлена до чотирнадцяти, як це було раніше.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *