У селі Рохманів на Шумщині встановили купол на новому храмі УПЦ (фото, відео)

23121607У селі Рохманів Шумського району урочисто підняли купол на храм, котрий вже кілька років будує для себе місцева громада Української Православної Церкви. На святковій події були присутні не лише віряни Рохманова, а й гості з інших міст і сіл України, керівництво Почаївської духовної семінарії, кияни, представники Камянець-Подільської єпархії тощо.23121608

Свято у Рохманові стало знаковим для православних цього краю, адже понад десять років тому цей приход став одним з перших, який змушували до так званого «почергового богослужіння» з прихильниками Київського патріархату.

Навесні 2005 року представники нашвидкуруч зареєстрованої громади УПЦ КП уперше намагались вдертися до православного храму. Тоді очільник громади УПЦ, законного користувача старовинної Свято-Троїцької церкви (1730 року побудови), намагався відстояти храм, зачинившись і голодуючи у ньому. Однак згодом протоієрей Олег Сірко та віряни УПЦ відмовились брати участь у роздмухуванні конфлікту, і храм остаточно захопив Київський патріархат. Втім, православна громада настояла на своїй правді через судовий позов, у котрому вимагала скасувати незаконні розпорядження  голови Тернопільської обласної державної адміністрації від  20 квітня 2005 року № 180 та  від 18 травня 2005 року № 246. У цих документах встановлювалось, що спірним храмом нібито повинні користуватись обидві громади – УПЦ та УПЦ КП, при тому, що перша має право на користування храмом-пам’яткою з 1946 року, підкріплене рішенням про передачу споруди громаді УПЦ у 1991 році.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Наметовий храм на честь Олександра Невського простояв у Києві кілька років, неподалік місця, де колись, до більшовицького перевороту, тут була велична церква на честь святого.  23121603Намет знесли вже за часів президенства Віктора Януковича, і громада УПЦ попросила про виділення землі у Рохманові для будівництва нової культової споруди. Тодішня обласна влада пішла на поступки.

 

17 грудня 2016 року на майбутній Свято-Троїцький храм, котрий будувався власними зусиллями вірян та їхніх однодумців, підняли та встановили купол. Один з приділів храму буде висвячений на честь Олександра Невського – на згадку про «київські» часи. Піднесений купол цього дня освятив незмінний настоятель православної громади Рохманова протоієрей Олег Сірко, котрий пережив напади, побої, голодування та інфаркт.

 

Свято, котре зібрало у Рохманові непохитну православну громаду та всіх, хто підтримував її всі ці роки, стало справжньою винагородою вірянам за все пережите. Вигравши суди в усіх інстанціях, Свято-Троїцька громада УПЦ не стала поглиблювати протистояння у селі та відійшла, не претендуючи на захоплений храм, збудувавши для себе нову святиню, і ці люди подають надію усім, хто нині опинився у схожій скруті.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *