У селі Башуки відбувся чин освячення храму, побудованого замість відібраного розкольниками

В суботу, 19 вересня 2020 року, митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій в співслужінні кліриків Тернопільської та сусідніх єпархій, братії Почаївської лаври та Свято-Духівського скита здійснив чин оcвячення новозбудованого храму в с. Башуки Кременецького району.

У 2015 році відбулася незаконна перереєстрація храму, в якому молилися православна громада с.Башуки на чолі з настоятелем церкви на честь Архистратига Божого Михаїла. Чимало погроз надходило у адрес православних парафіян, проте жителі села відстояли в суді право на отримання земельної ділянки під будівництво нового храму. З Божою допомогою та завдяки небайдужих людей та благодійників все ж таки вдалося відбудувати новий храм, який назвали також, як і колишній, на честь Архистратига Божого Михаїла.

Митрополит Тернопільський та Кременецький Сергій після чину освячення і Божественої Літургії звернувся до православної громади храму на честь Архангела Михаїла с.Башуки і наголосив на тому, щоб вони і надалі берегли Христову істину, тримались святої канонічної Православної Церкви і жили у виконанні Заповідей Божих. «А Бог попіклується і про наше земне, а найголовніше – дасть нам вічну радість в Царстві Небесному» – додав архієрей. Владика Сергій висловив слова вдячності благодійникам та усім небайдужим, хто долучився до возведення храму, а прихожани передали останнім в знак подяки символічні подарунки.

“Як велике Архангелове чудо ми сприймаємо сьогоднішню подію, – говорить одна із активних прихожанок Лабунець Богдана. – Ми пережили дуже багато через те, що хотіли залишитись вірними канонічній Православній Церкві. Звичайно, переживали. Була поліція, але вона швидше покривала розкольників, які забрали в нас храм, замість того, щоб захищати наші законні права. Але Бог нас не залишив. Він послав нам мудрих священиків, які на чолі з владикою Сергієм зберегли громаду в селі. Бог послав людей, які нас підтримали на самому початку – це Київська Митрополія, Почаївська лавра і Скит, а також благодійний фонд Фавор. Але найбільше долучився до будівництва нашої святині відомий український меценат Андрій Біба. Він через своїх представників ніби і сам особисто був з нами кожен день на будівництві.”

Інша прихожанка храму Заєць Іоанна прокоментувала: “Надії збудувати храм було мало, адже і без того небагаточисельна громада с. Башуки після розколу стала ще меншою. За що будувати? Хто буде будувати? Тільки молитвами Архангела Михаїла Бог послав нам людей, які допомогли нам. У нас сьогодні, як зауважив наш настоятель о. Віталій Гнатюк,  Пасха!”

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *