На православній Тернопільщині відзначають освячення нових престолів (фото)

26 жовтня 2017 року митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій освятив престол храму на честь святого великомученика Георгія Побідоносця у селі Бонівка неподалік міста Кременець. У цей святковий день владика привіз для цієї громади з гори Афон копію Іверської ікони Божої Матері: цей світлий образ вшановується християнами якраз 26 жовтня. Окрім того, отримав заслужену подяку й настоятель храму ієрей Михаїл Присяжнюк, нагороджений золотим наперсним хрестом.

Прихід у селі Бонівка був створений єпархією лише три з половиною роки тому, коли на новій парафії розпочались Богослужіння. За цей час, окрім місцевих православних вірян – таких сімей у селі близько вісімдесяти, – сюди стали приходити й жителі прилеглих районів Кременця. Щоразу на службу приходить не менше сотні людей. Хоча зараз православна Кременеччина переживає дуже непростий період, тут активно відбудовують нові приходи та храми: Свято-Георгіївський храм у селі Бонівка зведений з цегли, він став окрасою села, яке раніше не мало власної церкви.

А от у селі Савчиці у 90-ті роки храм захопили розкольники. Однак у 2012 році люди відновили тут православну парафію та за літо відбудували у селі новий дерев’яний храм на честь святих князів Бориса і Гліба. Кількома днями раніше, 22 жовтня 2017 року, тут урочисто відслужили річницю освячення храмового престолу.

П’ять років тому чин освячення престолу також звершив керуючий Тернопільською єпархією УПЦ владика Сергій. Відтоді на честь цієї знаменної події тут щороку правлять святкову службу у першу неділю після свята Покрову Божої Матері. На храмове свято у Савчиці щоразу приїздить митрополит Сергій, а цього року громада святих Бориса і Гліба приймала ще одного архіпастиря – намісника Свято-Успенської Почаївської Лаври митрополита Володимира, та дякувала йому за допомогу від обителі у будівництві нового храму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *