Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці (Проповідь, фото)

uspenie228 серпня по новому стилю, і 15 серпня за старим стилем, наша Православна Церква відзначає свято Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Успіння Богородиці – свято, присвячене події, яка не описується в Біблії, але про яке відомо завдяки Переданню Церкви. Саме слово «успіння» на сучасну мову можна перевести як «смерть».

 

Пресвята Матір Божа після Вознесіння Іісуса, залишилася під опікою Апостола Іоанна Богослова. Коли цар Ірод піддав гонінню християн, Богородиця пішла разом з Іоанном в Ефес і жила там в будинку його батьків.

 

Тут вона постійно молилася про те, щоб Господь скоріше взяв її до себе. Під час однієї з таких молитов, яку Богородиця здійснювала на місці вознесіння Христа, їй явився архангел Гавриїл і сповістив, що через три дні закінчиться її земне життя і Господь візьме її до себе.

 

Перед кончиною Пресвята Діва Марія хотіла побачити всіх Апостолів, які на той час розійшлися по різних місцях проповідувати християнську віру. Не дивлячись на це, бажання Богородиці виповнилося: Святий Дух чудесним чином зібрав Апостолів біля ложа Пресвятої Богородиці, на якому Вона молилася і чекала своєї кончини. Сам Спаситель  в оточенні Ангелів зійшов до Неї, щоб забрати Її душу з Собою. Пресвята Богородиця звернулася до Господа з молитвою подяки і просила благословити всіх які будуть почитати Її пам’ять. Вона також проявила велике смирення: досягнувши святості, з якою не порівняється жодна людина, будучи Честнейшою  Херувимів і славнійшою Серафимів, Вона молила Сина Свого захистити Її від темної сатанинської сили, і від митарств, які проходить після смерті кожна душа. Побачившись  з Апостолами, Богоматір радісно віддала Свою душу в руки Господа, і одразу ж став лунати  Ангельський спів.0108-462x600

Так закінчила земне життя Свою Пресвята Діва Марія! З запаленими світильниками і співом псалмів апостоли понесли тіло Богоматері до Гефсиманії, де поховані були Її батьки і Йосип. Невіруючі первосвященики та книжники, вражені величчю похоронного ходи і озлоблені почестями, яку воздавали  Богоматері, послали слуг і воїнів, щоб розігнати проводжаючих  і спалити саме тіло Богоматері. Збуджений народ і воїни з люттю кинулися на християн, але були вражені сліпотою. В цей час проходив мимо  іудейський священик Афоній, який кинувся до гробу з наміром повалити його на землю; але як тільки  він торкнувся він руками одра, як Ангел відсік йому обидві руки, відрубані частини їх повисли у одра, а сам Афоній впав на землю з криком.

Апостол Петро зупинив ходу та сказав Афонію: «Переконайся, що Христос істинний Бог». Афоній тут же визнав Христа правдивим Месією. Апостол Петро велів Афонію зі старанною молитвою звернутися до Богоматері і докласти останки рук до частин, які повисли біля одра. Після виконання цього руки зрослися і вилікувалися, а на місці відсікання залишилися лише знаки. Осліплий же народ і воїни з каяттям доторкнулися до гробу Богоматері,  і отримали зір не тільки тілесний, але і душевний,  і всі з благоговінням приєдналися до ходи.8377_original

 

Гробницю з тілом Пречистої Діви було віднесено в Гефсиманію, і там поховано в печері, вхід до якої, завалили каменем. Після похорону апостоли ще три дні залишалися біля печери і молилися. Запізнившийся на похорон апостол Фома був так засмучений тим, що не встиг поклонитися праху Богородиці, що апостоли дозволили відкрити вхід до печери і могилу, щоб він міг поклонитися святим останкам. Відкривши гріб, вони виявили, що там немає тіла Богородиці і, таким чином, переконалися в Її чудесному тілесному вознесінні на Небо. Увечері того ж дня присутнім на вечері Апостолам з’явилася Сама Матір Божа і сказала: “Радійте! Я з вами – в усі дні”.1440154889

Уподобляючись Пресвятій Діві Марії, яка часто відвідувала місця, які Син Її і Бог освятив стопами пречистих ніг Своїх, виник древній звичай між християнами – паломничати, відвідуючи святі місця.

Смерть Богородиці Церква називає успінням, а не смертю, тому що звичайна людська смерть, це коли тіло повертається в землю, а дух – Богу, вона не торкнулася Благодатної. «Побєждаются єстєства устави, в Тєбє, Дєво Чистая, – оспівує Свята Церква в тропарі свята, – дєвствуєт бо рождєство, и живот прєдобручает смєрть: по рождєствє Дєва, и по смерті жива, спасаєши прісно, Богородице, наслєдіе Твоє». Вона лише заснула, щоб в ту ж мить прокинутися для життя вічноблаженного і після трьох днів з нетлінним тілом вселитися в небесне нетлінне житіє. Вона спочила солодким сном після тяжкого бодрствування Її многоскорбного  життя і «померла до живота», тобто Джерела Життя, як Матір Життя, позбавляючи молитвами Своїми від смерті душі земнородних, вселяючи в них Успінням Своїм передчуття життя вічного. Воістину, «в молитвах неусипающую Богородицу і в предстатєльствах нєпреложноє упованіє, гроб і умерщвлєниє нє удєржаста».

Таким чином, для Пресвятої Богородиці смерть була тільки переходом до іншого буття, початком нового блаженного життя, коли Вона увійшла в постійне спілкування з Богом і слава Її Боголєпно засяяла Богоподібними чудесами. (15 серпня, стихіра друга на «Господи, воззвах») kplplashanica3

 

З цієї історії Успіння Божої Матері ми бачимо, як безмятєжно, як без страждань, але з нескінченною радістю представилася до Бога Владичиця наша Пресвята Богородиця. Така істинно християнська смерть, так солодка вона буває для чистої душі, тому що є ні що інше, як перехід з грішного світу в радість вічного Раю. І до кожного праведного премилосердний Господь посилає  при кончині  його святих Ангелів, як це ми бачимо з притчі про багача і Лазаря. Кожен праведник не вмирає, а як би з тривалого мандрування повертається додому на вічний спокій. Згадаймо, наприклад, про кінець праотця Якова: стали навкруг ліжка діти його, і поблагословив кожного з них, потім ліг на ліжко і безболісно, ​​мирно перейшов в загробний світ, в краще небесне життя. І це в Старому Завіті, коли смерть не була переможена смертю Христовою.

 

У Новому Завіті «смерть умертвив і ми ожихом», істинний християнин не вмирає, а як би засинає. «Діти, – сказав учням своїм святий Іоанн Богослов, – вирийте мені могилу!» Ліг в неї і віддав свій дух Богу. Передчуваючи свою кончину, святий Димитрій Ростовський закликав пєвчих і попросив їх проспівати деякі, особливо улюблені ним церковні пісні, потім, відпустивши всіх, став на коліна перед іконою Спасителя і помер. Так і будь-якого праведника смерть чесна перед Господом. Всі мученики і подвижники довели цю істину і життям, і смертю. Одні з них серед своїх подвигів в молитовному настрої, коліннопреклонно, віддавали безтурботно душу. Інші на вогнищах, на виду оголених сокир катів, з веселим обличчям славили Христа Господа і раділи своєму швидкому з Ним з’єднанню. У звичайному нашому повсякденному житті також можна спостерігати істинно християнську кончину добрих людей.

 

 

Ось наближається смерть людини, яка жила і дбала про спасіння своєї душі. Усвідомлює вона наближення кончини, але переконана, що з волі Милосердного Отця Небесного вона неминуча, спокійно думає про неї. Правда, шкода йому рідних близьких, любила вона їх, важка розлука з ними, але вона вірить, що там, за гробом, в країні живих, знову зустрітися з ними. Тіло її болить, але страждання її послаблюються свідомістю, що ця стара храмина тілесна необхідно повинна розоритися, щоб судимий в ній безсмертний дух, вільно полинув до Того, Хто є Джерелом життя вічного. Щирим покаянням вона очистив гріховні немочі.

 

Служитель Божий, пастир Церкви, отець духовний несе служіння вічного – Святі Тайни, Причащає, в душу праведного проливає тиху радість – передчуття радості вічної. І в хвилину, коли таємнича смерть вже зовсім дихає на вмираючого крижаним диханням, безсумнівно,  Милосердний погляд  Спасителя полине до нього з Царства вічності, а небожитель, Ангел-хранитель стане біля ложа, щоб за останнім подихом взяти віруючу і люблячу душу і проводити її в Небесні обителі.

 

Але не така смерть грішника. В розкішних палатах, на багато прибраних ложах, вмирає він лютою смертю. У страшний і жахливий смертний час злі демони оточують його ложе, з усією силою свого демонського нетерпіння чекаючи, коли душа залишить тіло, щоб тягти її в похмурі місця пекла. Прокинеться його совість, але вже пізно. Бачить він, що марно сподівався на багатство.

 

Воно залишається на землі, а він іде на той світ до праведного і непідкупного Судді. Задоволення полонили його, але ось прийшов час, задоволення змінюються муками. Бачить він, що все життя його була велика помилка, що він «студними окалях душу гріхми, і в лєності всє житіє своє іждіх». Для грішника іноді пекельні муки починаються ще тут на землі.

 

Слово Боже і історія Церкви зберегли для нас кілька жахливих прикладів: Ірод, вбивця вифлеємських немовлят, заживо з’їдений черв’яками. Іуда Зрадник і Арій-єретик померли страшною смертю. Коли читаєш про це, мимоволі стає страшно за себе. Адже ці люди колись були добрими людьми: Іуда був Апостол, отже найкращий з людей. Арій був вчений і по-своєму благочестива людина. Ірод був розумною людиною: не в насмішку ж історія назвала його великим. Ось що робить гріх з людиною і ось як гірка смерть грішника.

 

Пресвята Владичиця Богородиця, Ти в своєму чесному Успінні постала перед самим Престолом Вседержителя. Умоли ж Сина Свого, щоб подав Він нам живущим на землі, силу й міць так гаряче шукати неба, як робила це Ти; щоб сподобив Він і нас тихої християнської кончини, а по представленні в світ горній, утіх і безкінечності святих радостей, якими насолоджуєшся Ти в Царстві Слави Його. Амінь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *