Предстоятель УПЦ очолив Літругію в Чернігові в день 320-річчя кончини святителя Феодосія

Молитовно вшанувати 320-ту річницю кончини святого зібралися чисельні віруючі Української Православної Церкви та паломники з-за кордону.

18 лютого, у день пам’яті святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію в Спасо-Преображенському соборі Чернігова.

Сьогодні Українська Православна Церква відзначає 320-річчя кончини святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського. Як повідомлялося раніше, цього ж року відзначатиметься 150-та річниця від дня преставлення святителя Філарета Чернігівського.

Предстоятель УПЦ очолив Літургію в соборі Чернігова в співслужінні архієреїв

Предстоятель УПЦ очолив Літургію в соборі Чернігова в співслужінні архієреїв

Його Блаженству співслужили намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, єпископ Туровський і Мозирський Леонід (Білоруський екзархат Руської Православної Церкви), єпископ Обухівський Іона, а також духовенство Чернігова та гості єпархії в священному сані. За богослужінням молилися чисельні віряни Чернігівщини.

Посеред храму була покладена рака з мощами святителя Феодосія.

Посеред собору була встановлена рака з мощами святителя Феодосія

Посеред собору була покладена рака з мощами святителя Феодосія

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви, яка вщент заповнила приміщення собору, зі словом проповіді.

Святитель Феодосій Чернігівський народився у 30-х роках XVII ст. на території Правобережної України та походив з родини священика. Освіту здобув у Києво-братській школі за ректорства видатного ієрарха архієпископа Лазаря Барановича та був пострижений в чернецтво у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. У 1692 році архімандрит Феодосій, ігумен Чернігівського Єлецького Успенського монастиря, був хіротонісаний в єпископа Чернігівського та возведений в сан архієпископа. Святитель відійшов до Господа 5 лютого 1696 року за старим стилем. Канонізація святого відбулася 9 вересня 1896 року. Під час цієї події Чернігів прийняв таку величезну кількість паломників, яких не могли вмістити ні готелі, ні монастирі, ні заїжджі двори, ні приватні будинки.

По завершенні Літургії перед мощами святителя Феодосія був звершений короткий молебень.

У цей день також вшановується Єлецько-Чернігівський образ Божої Матері, що за переданням був віднайдений преподобним Антонієм Печерським у 1060 році в лісі поблизу Чернігова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *