Різдвяне послання Митрополита Тернопільського та Кременецького Сергія.

viber-image“…И рече им ангел: не бойтеся: се бо благовествую вам радость велию, яже будет всем людем: яко родися вам днесь Спас, иже есть Христос Господь, во граде Давидове…”

(от Луки 2:10,11)

 

Більше двадцяти століть пройшло з того часу, як цю радісну звістку приніс пастирям Небожитель, але і сьогодні радість її не померкла. Ця подія є величне в історії нашого спасіння явище милості Божої до грішного людства. Ця радість дана не одному сімейству і навіть не одному народу, а всім людям Божим на світі – скільки їх було, є і буде – всім, хто тільки не закриє своїх духовних очей, щоб побачити її, хто не потьмарює своє серце, щоб не відчути її і не впізнати.

Спаситель світу, Господь наш Іісус Христос народжується, з’єднує небо і землю, приводить Правду вічну, утверждає на землі благодатне царство миру і радості в Дусі Святому, направляє нас на шлях любові, благочестя – на шлях, який веде у вічність.

Тому-то святі отці Церкви називають свято Рождества Христового “найбільше всіх свят достойним почитання та благоговіння, матір’ю всіх праздників.”

Свята Православна Церква щорічно з благоговінням урочисто прославляє цю спасительну для роду людського подію – Рождество Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа і з любов’ю благовістує всім людям “велію благочестія тайну – Бога явившогося во плоті,” ставшого Сином Людським, щоб звільнити людську природу від прародительського гріха, від тління і смерті та сотворити нас, людей, синами Божими, причастниками Його Божества і безсмерття.

Яка знаменна та повчальна для нас ця священна подія, переповнена Божественною любов’ю до нас грішних!

Яка неосяжність премудрості і смирення являється в світі:

Сам – Джерело і Податель життя – Син Божий став людиною, щоб

обновити і спасти людство;

  • відкриває Своє Божественне вчення в євангельскому благовісті;
  • сподобляє приймати Своє Пречисте Тіло і Свою Пречисту Кров, як надію воскресіння і життя вічного;
  • дарує необхідні спасительні життєдайні сили і благодатні Таїнства в основаній Ним Єдиній Святій Церкви – в цій великій і вічній скарбниці всеспасаючої та ісцеляючої милості Божої.

Христос Господь приніс людям найвищу істину, в Ньому возсіяв “мирови свет разума.” Тепер ми знаємо, що Бог наш, створивший небо і землю, сходить не Богом мстивим, – а Богом милосердя, не суддею, – а батьком, сходить не карати за гріхи, – а звільнити від гріха, помилувати грішника і дарувати життя вічне!

Тому сьогодні, згадуючи Рождество Христове, ми повинні заглянути в глибину свого серця. Церква свідчить про те, що кожен з нас, переживаючи свято Пришестя в світ Христа Спасителя – Рождества Христового –повинен бути участником цього таїнства і відкрити своє серце, щоб Христос ввійшов в нього; щоб Христос також став таким близьким для нас, як Він став близьким пастушкам – простим, немудреним людям; так як Він став близьким волхвам, – вченим мужам, мудрість знань котрих привела до Христа.

І ця небесна радість даруєтсья нам з вами, дорогі отці, браття і сестри! Ось це і є найголовнішим, про що ми повинні думати і пам’ятати, щоб Рождений Христос народився і в нашім серці та щоб ця радість панувала і в нашій душі.

І якщо народиться Христос в серці нашому, тоді народиться і радість тому, що це серце  відкриється Богу, а серце котре відкрилося для Бога, – завжди в благодаті. Благодать же Божа дає їй сили подолати ті гріховні спокуси, котрі роблять кожного з нас рабами гріха і так перероджує людину і освячує Своєю милістю, що творить її дитиною Божою. З вдячністю і любов’ю приймімо цей дар – Різдвяну небесну радість.

Хоча Спаситель наш і всемогущий, але не спасає нас без нас, без нашого вільного бажання та участі нашої волі в спасінні, і , тим більше, наперекір нашому бажанню. Прп. Антоній Великий так говорив своєму послушнику: “Ні Бог, ні я тобі не допоможуть, якщо сам не будеш трудитися.”

Що ми можемо й повинні зробити, щоб прийняти ці Божії дари? З благоговійним страхом і трепетом принесімо “серце сокрушенне і смиренне” і покаянну молитву. Потрудімося і ми всі подвигом благочестя і діяльною вірою, щоб всесвітня радість Христового Рождества стала і нашою Радістю!

Молитовно бажаю, щоб ніхто і ніщо на світі не відняв цієї радості від нас.

ХРИСТОС РАЖДАЄТЬСЯ!

СЛАВІТЕ ЙОГО!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *