Заупокійна молитва за спокій душі, блаженної пам’яті, митрополита Олексія (Громадського) на місці загибелі.

7 травня цього року виповнюється 73 роки з часу трагічної загибелі видатного служителя Православної Церкви в Україні, блаженної пам’яті, митрополита Волинського і Кременецького Олексія (Громадського). Митрополит-мученик, який тоді очолював автономну Православну Церкву в Україні, прийняв смерть на межі сучасних Тернопільської і Рівненської областей 7 травня 1943 року, і у серпні 2014 році на місці загибелі святителя, неподалік села Смига Дубенського району Рівненської області, був  освячений  пам’ятний Хрест.

З благословення митрополита Рівненського і Острозького Варфоломія, у суботу 7 травня пасхальну Панахиду за спокій душі блаженної пам’яті, митрополита Олексія (Громадського) біля пам’ятного Хреста на місці загибелі владики очолили митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій та вікарій Тернопільської єпархії єпископ Шумський Серафим. Архієреям співслужив сонм священнослужителів Тернопільської і Рівненської єпархій.

За богослужінням також молилися настоятельниця Свято-Богоявленського Кременецького жіночого монастиря ігуменя Маріноніла з сестрами, сестри – насельниці скиту Святої праведної Анни у селі Онишківці Рівненської єпархії, а також більше 200 вірян.

У своєму архіпастирському слові-проповіді митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій наголосив, що митрополит Олексій (Громадський) усім своїм життям і мученицькою смертю показав приклад вірності Святій Христовій Православній Церкві, і закликав священнослужителів і вірян мати цей приклад за взірець.

Заупокійне богослужіння було відправлене і у храмі Преподобного Іова Почаївського при Свято-Богоявленській жіночій обителі, де  спочивають мощі митрополита Олексія (Громадського).

У Свято-Богоявленському монастирі також була влаштована і поминальна трапеза.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *