Чому побитих вірян УПЦ у селі Катеринівка Тернопільської області визнають винними у скоєнні злочину або як посадовці під себе підминають українські закони

Об’єктивність, виконання законнів України та підтримку жителів села Катеринівки Тернопільської області, де нещодавно розгорнувся міжконфесійний конфлікт, обіцяв на початку своєї промови Андрій Юраш, директор Департаметну у справах релігії та національностей Міністерства культури України на прес –конференції 25 вересня в УКРІНФОРМ. Пан Юраш також зазначив, що провладні структури, які нині задіяні для з’ясування усіх обставин побиття людей біля сільського храму, повинні ставитись з однаковою повагою і до вірян Української Православної Церкви і до прихожан Української Православної Церкви Київського патріархату. Втім, після ряду викладених посадовцем фактів, стало зрозуміло, що початок промови – це відволікаючий прийом від головного меседжа , зміст якого полягає у визнанні винуватцями агресії прихожан УПЦ , а також відкриття кримінальних проваджень , щодо постраждалих. Демонструючи відео на прес –конференції з місця події, яка трапилась 21 вересня у селі Катеринівка , Ігор Кульчинський , заступник голови Тернопільської ОДА, коментує та розповідає про те, з чого розпочалось релігійне протистояння . За його словами, після реєстрації новоутвореної громади – УПЦ КП, що відбулася 2 вересня, виявилося, що жодного документа, який регламентує використання храму, не існувало. “Тобто договору на право власності громада УПЦ, яка всі роки Незалежності використовувала цей храм, не зробила. Відповідно до ст.17 Закону “Про свободу совісті” голова Тернопільської ОДА 7 вересня видав розпорядження про передачу в рівне і почергове користування храму обома громадами”, – сказав чиновник.
Наскільки юридично правильним було дане розпорядження коментує юрист Катерина Іванюк .
«Твердження заступника голови Тернопільської ОДА суперечать як судовій практиці України, так і практиці Європейського суду з прав людини (справа “Церква села Сосулівка проти України”), адже відповідно до чинного законодавства України передача церкви у почергове користування Обласними державними адміністраціями може бути виключно за умови, якщо храм раніше не передавався ні одній із релігійних громад цієї ж конфесії та спрямування. Доказами ж користування культовими спорудами відповідно до роз`яснень Вищого арбітражного суду від 1996 року виступають будь-які архівні відомості, довідки і т.д. Релігійна громада УПЦ в с. Катеринівка має всі необхідні документи, що підтверджують законність користування та володіння храмом (зокрема, типовий договір від 03 червня 1946 року, який не скасований та не визнаний недійсним у судовому порядку до цього часу)».
Продовжуючи хронологію міжконфесійного протистояння 21 вересня у Катеринівці, пан Кульчинський зазначив, що представників обох громад запрошували в райдержадміністрацію, аби укласти окремі договори, де визначити графік проведення по черговості богослужінь. 10 вересня з УПЦ КП було укладено такий договір. Щодо УПЦ, то за словами посадовця, вона відмовилася це зробити.
Ігумен Геронтій, уповноважений з питань врегулювання міжконфесійних конфліктів в Тернопільській єпархії такі заяви Ігора Кульчинського називає неправдивими, бо офіційного документа із запрошенням на перемовини від Кременацької РДА УПЦ не отримувала, а відтак, не могла поставити під договором свій підпис , таким чином визнаючи правила по черговості богослужінь. Підминання посадовцями українських законів під себе, власне, і призвело до конфлікту 21 вересня , переконаний ігумен Геронтій.

Відео, котре демонстрували організатори прес –конференції , теж було знято із чіткою позицією – показати агресію релігійної громади УПЦ і повністю вигородити вірян УПЦ КП . Натомість інтернетом вже давно гуляє інший варіант відеоряду, де представники Правого сектора та правоохоронці батальйону Тернопіль – 1 ведуть оборону храму, в якому зачинилась новостворена громада КП , б’ють вірян УПЦ резиновими дубинками, загороджуючи прохід у споруду. На жаль, цього журналісти київських каналів не мали змогу переглянути, а відтак, однобокість висвітлення у ЗМІ прес –конференції гарантована.
Не погребували організатори заходу і давно випробуваними прийомами – щораз нагадували з ким у єдності перебуває УПЦ . Ще більшим абсурдом є натяки Андрія Юраша про те , що ініціатором сеперечок у Катеринівці є Російська Федерація.
« 21 вересня у Варшаві почалася нарада ОБСЄ. Російська Федерація для того, щоб перекрити весь негатив, пов’язаний із її діяльністю у Криму, витягла на поверхню карту нібито порушень прав віруючих в Україні. На наше переконання, це підтекст того, чому ми побачили цю конфліктну ситуацію, і, ми впевнені, зараз це буде зроблено 30 вересня у Варшаві, де відбудеться спеціальне засідання, присвячене цій проблематиці, – щоб перекрити цим нібито українським сценарієм усі ті негативні моменти, які Російська Федерація і її окупаційні влади на територіях АТО і Криму спровокували у релігійному середовищі”, – зазначив Юраш.
Зважаючи на усі вище наведені чиновниками аргументи , очевидним стає той факт, що церкву Христову, котра кілька століть є осередком невпинної молитви навмисне виставляють у не найкращому світлі, аби вивести на арену першості в Україні ту, котра й досі немає канонічності та світового визнання.
Валентина Овчарук.12042016_605931162879408_1861419244_n

1 комментарий:

  1. Р.Б.Сергей

    Защитить мать свою (церковь) дело всех любящих сыновей и дочерей. Сплочённость и решительность действий будут для Господа доказательством вашей любви.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *