Різдвяне послання Високопреосвященнійшого Сергія, митрополита Тернопільского і Кременецького.

 

Різдвяне послання Високопреосвященнійшого СЕРГІЯ,

митрополита Тернопільського і Кременецького,

боголюбивим пастирям, чесному чернецтву і всім вірним чадам Тернопільської єпархії.

Христос Рождається!

Слава і подяка Богу за той небесний дар: ми нині знову сподобилися благодатної радості – зустрічати Сина Божого в тайні Його Боговтілення і спасительного Рождества!

Ибо явилась ныне благодать Божия, спасительная для всех человеков, научающая нас, чтобы мы, отвергнув нечестие и мирские похоти, целомудренно, праведно и благочестиво жили в нынешнем веце, ожидая блаженного упования и явления славы великого Бога Спасителя нашего Иисуса Христа” (Тит. II, 11-13).

Весь цей безцінний скарб віри і благодаті, приніс з Собою і залишив повік на землі в Святій Своїй Церкві Господь, Преславне Рождество Якого нині прославляємо.

Наше земне життя часто порівнюють з бурхливим морем, а Церкву називають Святим Кораблем, котрий пливе до благодатної пристані – Царства Небесного. І цим Кораблем-Церквою править Той Кормчий, Який і створив Цей Корабель – Новонароджений Богомладенець Господь наш Іісус Христос, про що і Сам заповідав: «Созижду Церкву мою и врата ада не одолеют Ея»(Мф.16,18).

Тому ніякі бурі не страшні ні для Корабля, ні для тих, хто послушно і розумно користується спасительними засобами захисту, котрих вистачає для всіх. А хто не слухняний і зневажає ними, того хвилі змивають в море.

Крізь шум гріха і спокус ми явно чуємо люблячий голос Кормчого нашого Корабля: «Зрите и не ужасайтеся, ибо надлежит всему тому быти»(Мф.24:1)

«Не бойся малое стадо! Ибо Отец Ваш благоволил дати вам Царство»(Лк.12:32).

І хоча  нинішня гріховна темрява, шторми і буревії здаються особливо лютими, все таки  блаженні часи ми живемо, браття і сестри, коли так легко можна отримати собі вінець Царства Небесного!

«Ныне время благоприятное, ныне день спасения» (2 Кор.6:2)

Для цього стійко перебуваймо на Кораблі Церкви Христової, просто, але віддано довірмося доброму Кормчому, – Христу Спасителю, перебуваймо в Його любові, якою Він призвав нас в свою Церкву і, слухняно виконуючи Його Святу волю, – надіймося, перебуваючи в Кораблі, – досягнути мети нашої віри – наслідувати життя вічне.

Преподобний Паісій Святогорець вказує нам на те, що «Церква – це корабель. Хтось може на ньому спати, хтось нічого не робити, хтось боротися з хвилями. Але він все одно продовжує свій шлях, і разом з ним пливуть вперед і всі пасажири. Головне – перебувати всередині Церкви. Тому намагайтеся не пропускати богослужіння і частіше бувати в храмі.»

Ми з вами щасливі, що народилися в Святій Православній Церкві, де кожен крок нашого земного життя, від народження до смерті – знаходиться під покровом Святої благодаті Христової Церкви і являємося вірними цієї Єдиної Святої Апостольської Православної Церкви. Пам’ятаючи святоотечеське застереження, що “вне Церкви нет спасения” (свт. Кіпріян Карфагенський), – дорожімо святинею Православія і живімо повнотою церковного життя.

Допоможи нам, Господи, з дня на день в тому житті, яке залишилося прожити нам на землі, очищати себе покаянням і молитвою від всякого бруду гріховного, щоб наша безсмертна душа осявалася любов’ю до Бога, до Церкви Христової, до ближнього; укріплялася в надії на милосердя Боже, а віра щоб полум’яніла і міцнішала в наших православних серцях.

Помолімося і ми, дорогі во Христі Рожденному, – отці,  монахи і монахині, браття і сестри, старці і юні, – щоб нам всім не тільки словами, а ділами, життям, серцем і душею прославляти Новонародженого Господа Іісуса Христа, Спасителя людства, бути Христовими: в Церкві і вдома; в труді і немочі; в радості і печалі; в земному житті та, сподоби Господи, у Вічному —

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!

 

Сергій,

митрополит Тернопільський і Кременецький

м. Тернопіль, Різдво Христове 2018-2019

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *