Святкове Богослужіння в день Стрітення Господнього (фото)

15 лютого 2018 року, в день, коли християни вшановують свято Стрітення Господнього – Принесення Богомладенця до храму, відбулася урочиста служба в кафедральному соборі святих мучениць Віри, Надії та Любові та матері їх Софії.

Служили клірики собору, разом з духовенством, як і щоразу в святкові дні, молилась чимала православна громада обласного центру.

Після Божественної Літургії був звершений чин освячення стрітенських свічок та води.

У день Стрітення Господнього Церква згадує подію, яка відбулась на сороковий день після народження Христа Спасителя, коли Його земні батьки – Пресвята Діва Марія та святий праведний Йосип – принесли Богомладенця до храму міста Єрусалим. Так мало відбутись, щоб присвятити іудейського хлопчика-первістка Богу, як це було зазначено у Старому Завіті.

За церковним переказом, в Єрусалимі тоді проживав один з єврейських книжників, святий праведний Симеон-Богоприїмець. Від Духа Святого йому було провіщено, що не побачить він смерті, поки не зустріне Христа Господнього, – пише Євангеліє, – і прийшов він до храму. І коли батьки принесли Немовля Іісуса, щоб звершити над ним законний обряд, він взяв Немовля на руки, благословив Бога і сказав: «Нині відпускаєш раба твого, Владико, по слову Твоєму з миром. Побачили очі мої Спасіння Твоє, що Ти уготовив перед лицем усіх людей».

Пришестя Христа було передбачене пророками Старого Завіту. Отож, знаменна подія, що відбулась у Єрусалимському храмі, стала місцем зустрічі Старого та Нового Завітів, людства з Господом.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *